Västlänken, Sveriges största sandlåda?

Sitter på centralstation. På väg till ett extra sammanträde med Regionstyrelsen där vi ska besluta om budget. Kollar igenom tidningarna. Ögonen fastnar på en artikel i Göteborgs-Posten med rubriken ”Gårdagruppen slår tillbaka mot forskarkritiken”. Suck!

Kommer Västlänken någonsin att komma ur sandlådan? Frågan är befogad! Idag är en av rubrikerna i GP ”Gårdagruppen slår tillbaka mot forskarkritiken”. Som om det vore hämtat ur filmen ”Stjärnornas krig”. Det handlar förstås om Västlänken. Häromdagen hade GP en artikel där forskare dömde ut det alternativ till Västlänken som den s.k. Gårdagruppen tagit fram med en ny centralstation i Gårda. Och idag detta! Så här håller det på. Vecka ut och vecka in. Protester mot en redan, sedan år tillbaka, beslutat infrastruktursatsning. Som dessutom till delar är byggd. Ja, förutom just Västlänken då.

Västlänken är nödvändigt för Götteborg. Det finns varianter av det förslag som nu ska byggas. Men det är det förslag som nu är beslutat och som ger Göteborg med omnejd en bättre infrastruktur som ska byggas.

Jag vet inte varför konflikten hela tiden underblåses i tidningar och media, eller jo det vet jag. Det finns naturligtvis en och annan som tjänar på det. Även om inget förändras. Det enda som kommer att bestå av detta är Västlänken och historien om Sveriges största sandlåda?

Ingen kan få mig att tro att ett beslutat jätteprojekt i mångmiljardklassen, påbörjat, projekterat, plötsligt skulle stoppas och tas om. Nä, fundera på vem som tjänar på att den här konflikten pågår istället?

Igår hade vi påhälsning i trädgården. I skymning skriker plötsligt hustrun att det är någon som springer runt i trädgården. Jag rusar ut. Ser ingen. Efter en några sekunder ropar jag hallå. Döm om min förvåning. Runt hörnet, från baksidan av huset kommer en man. Andfådd, svettig i 45-årsåldern. Tittar på mig, går förbi mig och säger, excuse me! Jag ser ryggtavlan av honom när han småspringer ifrån mig, ut mot gatan. I bakfickan har han en skruvmejsel och en skiftnycke! Polis och vaktbolag informerade!

Idag är en annan dag!

Gott så
PK

35 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Helen Ljungström on 26 maj, 2015 at 12:44

  Hur långt har man kommit ang västlänken? Var kan man på bästa sätt få info vad som sker just nu? Jag följer din blogg med intresse. Är oerhört intresserad av vår infrastruktur. Den ger oss möjligheter.

   • Lena Edlund on 26 maj, 2015 at 13:44

   Hur har du tid att läsa och skriva här? Jag har skrivit tre gånger till dig och du behagar inte svara! Nonchalans kallar jag det!

   1. Hej Lena
    Jag har inte sett några mail från dig? Jag är noga med att svara på mail eller inlägg ställda till mig. Du är välkommen att maila igen i så fall.

    // mvh Patrik

  1. Hej Helen
   Jag tror bästa stället att följa projektet är via trafikverkets hemsida http://www.trafikverket.se/vastlanken

   // mvh Patrik

  • Lena Edlund on 26 maj, 2015 at 13:41

  Ni som tycker att Västlänken är nödvändig för Göteborg, varför är den nödvändig! Jag förstår inte? Jag är ingen bakåtsträvare! Jag är inte en man! Jag förstår inte varför vi skall lägga så mycket pengar på något som så få kan använda? Förklara också när du ändå håller på vad skall folk i Haga att göra? Förklara också vad vi på Hisingen får för nytta av den! Vi som i Backa betalar för att handla! Jag säger som du, suck!!!

  • Lars Soold on 26 maj, 2015 at 13:55

  Hej. Jag undrar vad du anser att Västlänken tillför och hur du konkret underbygger detta.

  • Lars Soold on 26 maj, 2015 at 14:19

  Hej!

  Jag undrar vad det är du anser att Västlänken tillför. Ge gärna en konkret underbyggnad till varför du tycker så.

  Vänliga hälsningar,

  Lars Soold

  • Anders on 26 maj, 2015 at 14:35

  Det finns inget som tyder på att västlänken kommer att bättra på infrastrukturen i Västsverige.. Dagens pendelresenärer motsvarar ca 1-3 promille av det totala resandet i regionen.
  För att VL över huvud taget ska närma sig de siffror politikerna har som vision så behöver västra Götalands befolkning dubbleras…. I TrV utredningar framgår att med VL så blir ökningen av antal tåg…. 0
  Dessutom krävs tilläggsinvesteringar och kringkostnader i miljardbelopp för att VL över huvud taget ska gå att ta i bruk..
  Centralen är inte boven i dramat det är enkelspåren i Halland, genom Lerum och midjorna kring Gbg som hindrar ökad trafik.. Men sedan har vi ytterligare en puck… Gbg politikerna vill ha en låg bro över till Hisingen som skulle behöva öppnas upp till 18ggr/dygn om vänertrafikens prognoser slår in…. Något som garanterat kommer påverka resandet i Tingstadstunneln och över Älvsborgsbron… Gbg kommer bli en logistisk mardröm i överskådlig framtid om inte detta vansinne stoppas…

  • Eva Smedberg on 26 maj, 2015 at 15:18

  Du har absolut rätt i att det har blivit Sveriges största sandlåda. En anledning till att vi inte har kommit längre är att Västlänken är en usel infrastruktursatsning, som inte på långa vägar kommer att uppfylla den önskade målbilden. Jag förstår om människor utanför Göteborg är äckligt trötta på det här. Men vi kommer att fortsätta kämpa för det är vår stad vi slåss för. Vi behöver absolut satsa på en modern, effektiv, hållbar och miljövänlig transportinfrastruktur. Men det ska vara en infrastruktur som fyller en funktion för så många människor som möjligt, och som finansieras av alla.
  Mvh Eva S

 1. Hej och tack för era kommentarer.

  Jag skrev ju i och för sig att jag tyckte att debatten om Västlänken liknade en sandlåda. Jag tog väl inte ställning direkt för Västlänken i mitt inlägg. Men det kanske var underförstått att jag anser att den ska byggas.

  Västlänken är bra på två sätt:
  Dels avlastar den dagens Göteborg Central som har 675 tågrörelser per dygn 2015 och har slagit i kapacitetstaket sedan flera år tillbaka. Den är proppfull och situationen är ohållbar på sikt. Tågen kommer inte att komma fram om inte trängseln på Göteborgs Central byggs bort.

  Dels ger Västlänken två nya stationer som kommer att fungera som noder i den framtida Göteborgsregionen: Korsvägen och Haga. Merkostnaderna för att dra Västlänken via Haga, med gångavstånd till några av de mest befolknings- och företagstäta delarna av Göteborg och med stora bytesmöjligheter för fortsatt resande västerut med spårvagn och buss, är ganska låga jämfört med att bara ha stationer vid Korsvägen och Centralen. Om man ska skapa en växande region är det bästa att lägga till nya centra, inte bara bygga ut (eller ännu värre: flytta) de befintliga.

  Västlänken kostar mycket pengar, det är helt riktigt, men det ingen har ännu kunnat presentera en alternativ lösning som ger lika bra effekter på kapacitet, stadsbyggnad och regionförstoring.

  Man ska också komma ihåg att Västlänken inte bara ska lösa kapacitetsbehoven för år 2027 när den kommer att vara färdig, utan kapacitetsbehoven för många år framöver. Så kanske får vi också leva med debatten och diskussionen under lång tid:)

  Med vänlig hälsning,
  //Patrik

   • Göran on 26 maj, 2015 at 22:01

   ”Merkostnaderna för att dra Västlänken via Haga, med gångavstånd till några av de mest befolknings- och företagstäta delarna av Göteborg och med stora bytesmöjligheter för fortsatt resande västerut med spårvagn och buss, är ganska låga”
   Är det inte just svängen via Haga som är VL.

    • Eric Öbo on 2 juni, 2015 at 11:13

    Förutsatt att genomgående trafik är målet, vilket det bör vara eftersom det är så ohyggligt mycket mer effektivt, finns det andra sträckningar som föreslagits. Kostnaden för att dra Västlänken via Haga är liten jämfört med att exempelvis dra tunneln direkt Korsvägen-Centralen vilket var ett av alternativen i järnvägsutredningen.

     • Alf Fyhrlund on 2 juni, 2015 at 13:30

     Förre Trafikdirektören Claes Westberg: ”Haga – är kostnaderna försvarbara? Nej, absolut inte! Att spendera 13 miljarder på att dra järnvägstunneln via Haga och en station där är absolut inte försvarbart. Det framstår nästan som ”huvudlöst” när mycket bättre alternativ finns att tillgå.”
     http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.832257-13-miljarder-for-station-i-haga-ar-orimligt

      • Eric Öbo on 3 juni, 2015 at 12:11

      Ja, förre trafikdirektören Claes Westberg tycker det. Andra infrastrukturexperter tycker annorlunda. Vad är problemet?

     • Roy Solino-Moreno on 2 juni, 2015 at 18:07

     Absolut Eric, en hälften så lång tunnel måste givetvis bli många, många gånger dyrare än Västlänken. Har du någon källa på det? Så vitt jag vet var Västlänken det dyraste alternativet av de påstått utredda.

      • Eric Öbo on 3 juni, 2015 at 12:27

      ”Påstått utredda”. Redan den kommentaren diskvalificerar dig givetvis från vidare diskussioner. Vi kommer inte längre.

      Jag har också haft oturen att se andra inlägg du har gjort i debatten där du gått till personangrepp och haft en mycket tråkig ton. Jag vill minnas att du har skickat ett mejl till mig någon gång också.

      Vi avslutar diskussionen här. Ha en trevlig dag.

      • Roy Solino-Moreno on 3 juni, 2015 at 19:02

      Klart du vill avsluta diskussionen i brist på källhänvisningar, Eric. Påstått utredda eftersom det inte finns dokument som stöder några utredningar. Bagis! Om jag nu har en tråkig ton, har du lockat fram den! Hadé.

      • Eric Öbo on 4 juni, 2015 at 08:42

      Nej. Du har en tråkig ton för att du inte kan uppföra dig ordentligt. Källorna hittar du på TrVs hemsida.

      ”Hadé”.

      • Roy Solino-Moreno on 7 juni, 2015 at 14:25

      Hahaha! Eric du e la go, eller? Nä, e du fortfarande sur för vad jag skrev efter folkomröstningen? Jösses! Ja där ser man. Får jag besvära dig om en länk för utredningarna av alternativen finns inte på TrV:s hemsida. Tack!
      Hadé.

   • Ulf J on 27 maj, 2015 at 10:18

   Så då undrar jag om inte förstärkningsalternativet är det absolut billigaste och bästa. Man kan för små-summor bygga detta och om det skulle visa sig att kapaciteten ändå inte räcker med 2-3 ytterligare perronger på GBG C om låt oss säga 5-6 år, då kan man börja fundera på en alternativ lösning.

   Åkte idag med pendel förbi Liseberg Station, och noterade att kl 9.00 så gick det av c:a 10 personer som då kom söderifrån. Finns det något somhelst motiv till en station vid Korsvägen ? Nej inte för så ohemult myckat pengar. För idag vet vi att det kliver av och på c:a 10 personer vid spårvagnshållplatsen i Haga och det är likaledes inte befogat med en station där.

    • Eric Öbo on 2 juni, 2015 at 11:16

    Nej, FA är inte ett bra alternativ. Det ger i princip samma NNK som Västlänken hade före de uppdaterade prognoserna, det är inte utbyggbart i tillräcklig utsträckning, skulle innebära massiva ingrepp och rivningar i stadsmiljön och lägga en kall hand över hela området vod GbgC. Dessutom kvarstår problemen med korsande tågvägar och andra bekymmer som kommer på köpet med en säckstation.

     • Roy Solino-Moreno on 2 juni, 2015 at 18:53

     Vilka är ”de uppdaterade prognoserna” som ger Västlänken bättre NNK, Eric? Källa tack. Om det verkligen finns någon uppdaterad prognos vad säger att den är mer ackurat än den föregående? Ingenting! Så du menar att Västlänken INTE innebär ”massiva ingrepp och rivningar i stadsmiljön”? Du är ju för sjutton amusant. De korsande tågvägarna avhjälps med Planskildhet Olskroken. För övrigt finns inga ”bekymmer” med Göteborg C, det har TrV Samhälle Planering fastställt genom beslut 2012-12-21. Myndigheten menade i en avslutande kommentar att kapaciteten eventuellt skulle kräva ytterligare ett perrongspår fram till 2028. De visste ju inte att Göteborg C:s påhittade kapacitetsbrist skulle användas som slagträ för Västlänken. Uppenbart inte heller att Västlänken är förutsättningen för att Jernhusen AB ska kunna bygga sin tramsiga vision; RegionCity! Vi är många som tycker att snacket om säckstationers problematik är märklig eftersom ett antal av världens största stationer är just säckstationer med ofantliga mängder resenärer.

      • Eric Öbo on 3 juni, 2015 at 12:21

      Ja, ni är många som tycker mycket. Och nej, korsande tågvägar bygger du inte bort med POK. Det får du på köpet med en säckstation.

      Västlänkens uppdaterade samhällsekonomiska kalkyl kom 2013. Och nu säger du ”Den ger jag inte mycket för eftersom man har räknat ihop NNK för VL och POK”. Men vad ni inte vill förstå är att alla investeringar i järnvägssystemen förutsätter varandra. Så förutsätter även Förstärkningsalternativet och alla andra ”alternativ” amatörer vill skaka fram (men aldrig kan presentera) en lösning vid Olskroken.

      Faktum kvarstår: GgbC är full och kapacitetsbristen (f f a i högtrafik) måste lösas. VL är lösningen som valts. Deal with it.

   • Anders on 29 maj, 2015 at 21:32

   Jag ser att du ej läst min kommentar tidigare…
   Du verkar ej heller ha läst TrV utredningar eller den kritik som framförts av RSV, RAE eller räddningstjänsten.
   Vänligen gör detta så kommer du att se själv hur illa det är ställt med detta projekt…

  • ben gustafson on 26 maj, 2015 at 20:21

  Hej Patrik, har inte du som påstår dig vara politiker i ett demokratiskt parti i Göte orgs närområde ens läst in vad Västlänken och kritiken av den handlar om?
  Du generaliserar som Västlänken och det sk Västsvenska paketet vore samma sak. Västsvenska paketet behövs, mwn med modifieringar, vilket påvisats många ggr av befolkning, såväl som expertis på området.
  1. Den nya Göta Älvbron behöver ökad seglingshöjd som sin föregångare. Annars blir det för många broöppningar och ett stort hinder för den Vänertrafik som är avgörande för regionens framtid och milbön med för hög lastbilstrafik på E45.
  2. Västlänken är ett oerhört ekonomiskt bedrägeri mot skattebetalarna och har forcerats igenom beslutskvarnen med ofullständiga utredningar och bristande information till väljarna i VG regionen. Från JA sidan finns inga faktauppgifter om dess nytta överhuvud taget, däremot oerhört mycket avslöjande negativa effekter som myndigheter och Gbg kommunstyrelse ej har velat lämna ut. Man har heller inte bemödat sig med att analysera oxh jämföra de alternativa lösningar som föreslagits. Oppositionen mot VLhar därcför sedan lång tid begärt en oberoende analys om VL s underlag men har hittills förnekats detta.

  Om jag vore som du så skulle jag inte vara så enkelspårig i ditt resonemang utan istället själv söka den information som ganska enkelt går att få fram med lite ansträngning. Oerhört många medborgare har redan insett detta genom egna studier i ärendet.

  • Lars Soold on 26 maj, 2015 at 20:57

  Hej. Det vore intressant om du kunde svara lite mer konkret så att jag kan känna mig trygg med att visionerna verkligen landar i praktiken.

  Kan du konkretisera mer hur Västlänken avlastar Centralstationen?
  Vilka stora arbetsplatser ligger nära stationen i Haga förutom Handelshögskoan?
  Varför är Korsvägen viktig som nod? Hela syftet handlar ju om inpendlingen från kranskommunerna och då finns ju pendeltågsstationen Liseberg redan.

  jag håller med om att Göteborg behöver en rejäl satsning på infrastrukturen. Vore det då inte bra om man förutsättningslöst undersökte olika alternativa lösningar i stället för att som man nu gjort endast undersökt tunnelalternativ och det så kallade förstärkningsalternativet?

  Är det inte så att många andra infrastruktursatstningar som vi har mycket stort behov av får vänta och stå tillbaka för Västlänken? Som exempelvis snabbspårväg som också inbegriper Hisingen, underhåll och utökning av spårkapacitet till närliggande städer, bara för att ta några exempel?

  • Henrik DR on 27 maj, 2015 at 00:32

  Västlänken – ett våldtäktsförsök mot Göteborg?

  Eller betyder ett nej inte alltid ett nej?

   • Roy Solino-Moreno on 29 maj, 2015 at 14:26

   Det är i vart fall grova övergrepp på vårt kulturarv att;
   stora delar av fästningsverken raseras (irreparabla och oersättliga skador)
   Stora Hamnkanalens originalkajer förvanskas
   länsresidenset riskerar svåra sättningsskador
   Skansen Lejon kommer att förvanskas
   Johannebergs Landeri kommer att raseras och förvanskas
   delar av det unika utställningsområdet på Liseberg från 1923 destrueras
   Hagakyrkan riskerar spräng- och sättningsskador
   Carl Nyréns 1950-tals funkishus på Handelshögskolan rivs
   Haga kyrkoplan förvanskas och görs otillgänglig för rekreation
   Kungsparken förvandlas till ett kalhygge när ~ 200 träd i tas ner
   ett antal fasta fornlämningar utmed Västlänkens sträckning destrueras
   Det är i vart fall grova övergrepp på vår naturmiljö att;
   viktiga biotoper i Kungsparkens allé förintas
   viktiga biotoper på Haga kyrkoplan förintas
   viktiga habitat för biologisk mångfald i Kungsparken förintas
   viktiga marina livsformer i Rosenlundskanalen förintas
   viktiga marina livsformer i Mölndalsån vid Liseberg förintas
   viktiga marina livsformer i Natura 2000-område vid Säveån förintas
   Det är i vart fall grova övergrepp på och grundlagsvidriga begränsning av våra personer att;
   många äldre kommer i princip avsluta sina liv på en bullrade arbetsplats
   framkomligheten och möjligheter att orientera sig i stan försvåras under byggskedet
   många tvingas bo i baracker på sina egna innergårdar månadsvis under byggskedet
   många kommer att utsättas för buller, damm, avgaser och sprängavgaser under byggskedet
   många kommer att störas vard. 7-22 sönd./helgd. 7-19 i minst 9 år under byggskedet
   förskolebarn inte kommer att kunna sova middag pga sprängningar under byggskedet
   många barn & ungdomar får sin skolgång förstörd pga av buller, damm och avgaser under byggskedet
   många barn & ungdomar utestängs från sina lek- och mötesplatser under byggskedet
   många barn & ungdomar hindras från att utöva sport- och fritidsaktiviteter under byggskedet
   hemtjänsten kommer att få det utomordentligt svårt att göra sitt jobb på många ställen under byggskedet
   Räddningstjänsten kommer få det svårt att göra sitt jobb på många ställen under byggskedet
   många kommer att störas av buller, vibrationer och stomljud under driftsskedet
   Det är i vart fall ett oöverträffat slöseri av våra gemensamma resurser att;
   kommunen inte kommer att kunna driva sina verksamheter pga brist på pengar som går till Västlänken
   kommunen inte accepterar folkomröstningen om trängselskatten
   kommunen spenderar miljardbelopp på ”förbättringar” av kollektivtrafiken som ändå stagnerar
   kommunen bygger bort bilismen i stan som man måste åtgärda när den lilla småelbilen kommer
   Det är i vart fall en oöverträffad värdeförstöring av privatekonomier att;
   värdet på många bostadsrätter kommer att falla fritt
   konkurser kommer att drabba ett stort antal entreprenörer och butiksägare
   många kommer att tvingas köra långa omvägar till jobb och handel

   Det finns mer negativt att lista. Detta är dock vad jag spontant kommer på och det är ingalunda hittepå-effekter. Det allt överskuggande antalet kan jag styrka och styrka med officiella dokument från TrV samt andra inblandade aktörer.

   HEJ, HEJ ETT NEJ ÄR ETT NEJ!

  • Roy Solino-Moreno on 27 maj, 2015 at 01:37

  Hej P.
  Du skriver; ”Västlänken är bra på två sätt:” sedan följer en kort beskrivning av Centralens nuvarande och framtida svåra prövningar samt, underförstått, hur Västlänken ska förlösa säckstationen. Du anger ingen källa till dina uppgifter så jag tvingas förmoda att din kunskap kommit genom hörsägen och/eller media (GP). Det förefaller lite lättvindigt att basera en uppfattning på så pass lösa boliner. Speciellt när uppfattningen bl a kommer att kraftigt påverka människor negativt på ”gångavstånd till några av de mest befolknings- och företagstäta delarna av Göteborg”. Nyttan av att bygga en tunnel för att dra pendel- och regiontågslinjer genom staden som samtliga har Göteborgs Central som start och slutpunkt verkar vara synnerligen begränsad.

  Det andra ”sättet” bygger på tro för du kan rimligtvis inte veta hur framtiden kommer att gestalta sig såvida du inte är synsk. Har vidare svårt att se var utmed Västlänkens sträckning tågtunneln skulle vara en förutsättning för byggnation. De platser där byggnation är möjlig kan bebyggas oavsett Västlänken realiseras eller inte. Så vitt jag förstår håller målbilderna K2020 samt uppföljaren 2035 inte måttet, dvs bidrar INTE till regionförstoring med mindre än att statsmakten tillämpar en veritabel DDR-politik, om uttrycket tillåts. En samlad bedömning ger vid handen att Västlänken INTE kommer att leverera vad man tidigare förväntat sig. Att bygga tunneln med motivering att den i tid och pengar redan kostat enorma summor är att göra dåligt värre!

  • Alf Fyhrlund on 27 maj, 2015 at 15:19

  Patrik, det skulle var intressant med kommentarer från dig om innehållet i följande artikel i Dagens Samhälle:

  Vi bedömer att Västlänken inte håller måttet och detta av följande skäl:

  1. Västlänken löser inte de akuta kapacitetsproblemen vid Göteborgs centralstation eller på dagens alla fem järnvägar in mot Göteborg.
  2. Västlänken leder inte till någon märkbar regionförstoring utan försvårar i stället den nödvändiga utvecklingen i hela Västra Götaland.
  3. Västlänken har så dåliga prestanda att den inte leder till den nödvändiga minskningen av vägtrafiken i själva Göteborg och i regionen.
  4. Västlänkenbygget ger ingen minskning av miljö- och klimatutsläppen trots politikers höga mål och välbetalda konsulters spekulationer.
  5. Västlänken hotar dra Göteborg ännu längre ner i dyn med en skandal som ger dålig PR i hela världen i stil med Bostons ”The Big Dig”.
  6. Västlänkens kostnad skenar som Hallandsåstunnelns vilket leder till att andra viktigare projekt stoppas och till för höga trängselskatter.
  7. Västlänken hindrar den nödvändiga utbyggnaden av näringslivets stora godstågsstråk från övriga landet till främst Göteborgs hamn.

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaestlaenken-loeper-amok-med-skattemedel-och-miljoen-10677

  • Danneman on 28 maj, 2015 at 00:41

  Ni politiker står juh för sandlådenivå från start Med många av era projekt se bara på Götaälvbron. Sen hur ni har utformat trängselstraffskatten är juh pinsamt inte ens min 7 åriga son hade lyckats sämre om han så gick i sömnen. En kan man fundera vad ni gör med de vägar som helt plötsligt försvann och blev bussfil?? Som en Mölndals politiker som dig så hade jag inte heller skrikigt mig så hes över andras sandlådor. Hur många gånger skall ni bygga om rondeller för milijoner. skärpning er arrogans är på tippningsgränsen av vad folk tål. Tack för ordet.

 2. Hej!
  Här kommer mina svar på en del av de frågor som ställts.

  1) Västlänken ensam kommer att kunna hantera i storleksordningen lika
  många avgångar som dagens Göteborg C, vilket ger en liten fingervisning om hur
  effektivt det är med genomgående trafik jämfört med säck och korsande
  tågvägar. På så sätt kommer Västlänken, kombinerat med planskildhet i
  Olskroken som skulle ha byggts ändå, alltså att nästan fördubbla
  kapaciteten på Centralen. Problemet är givetvis att när den svagaste
  länken åtgärdats blir den näst svagaste länken en flaskhals. Tills dess
  Götalandsbanans första etapp står klar kommer detta att vara
  Mölndal.

  2) Ifrån stationen i Haga är det gångavstånd till några av de mest
  tätbefolkade delarna av staden: Olivedal, Landala, Annedal, Masthugget m
  fl. En mängd arbetsplatser täcks in här. Dessutom har du bytesmöjligheter
  för att betydligt snabbare än via Göteborg C nå Göteborgs västra delar med ett
  antal industriområden och andra arbetsplatser. Sammantaget täcks en
  väldigt stor del av Göteborg in av Västlänkens tre stationer.

  3) Hela syftet handlar inte om ökad inpendling, den är en del av syftet.
  Avlastning av Göteborg C är minst lika viktigt. Västlänken löser flera problem
  samtidigt vilket är en stark anledning till att den valdes av
  Trafikverket. Korsvägen är dessutom en viktig knutpunkt och bytesnod som
  kommer att bli viktigare i framtiden när staden växer, precis som
  stationen i Haga.

  4) Nej, Trafikverket har i förstudie och järnvägsutredning undersökt ett
  antal alternativ varav en tunnel Korsvägen-Haga-Göteborg C ansågs vara det
  bästa, i det som svarade bäst mot de transportpolitiska målen. Av de
  lösningar som inte innehöll tunnel var Förstärkningsalternativet det som
  kan anses byggbart till en rimlig kostnad. Gårdalösningen är utesluten av
  en mängd olika skäl som bland andra Ny Tid och nu GP har skrivit om.
  Dessutom måste byggandet komma igång så fort som möjligt. Centralen är överbelastad och vi står och stampar.

  5) Nej, Västlänken ingår i nationell plan och tar inte resurser från
  exempelvis snabbspårväg som måste ses som en kommunal eller möjligtvis
  regional (för GR eller VGR) angelägenhet. Angående järnvägsunderhåll och
  kapacitetsökningar på befintlig anläggning ville den rödgröna regeringen
  satsa betydligt mer på det redan i år, men tyvärr röstades regeringens budget ned i riksdagen i december.

  Uppgifterna är hämtade mestadels från Trafikverket. Järnvägsutredningen, tillåtlighetsprövningen och det pågående arbetet med järnvägsplanen. En del uppgifter har jag också fått i dialog med tjänstemän.

  Nu avslutar jag för min del och för den här gången.

  // mvh Patrik

  • Roy Solino-Moreno on 29 maj, 2015 at 06:21

  Hej & tack för dina synpunkter, Patrik.
  Att ”Västlänken ensam kommer att kunna hantera i storleksordningen lika många avgångar som dagens Göteborg C” är omtvistat. Det förutsätter att pendel- samt regiontrafiken har en egen spårbana. De tåg som idag delar spårbana med pendel- och regiontrafiken blir inte färre för att vi får genomgående trafik på Göteborg C!

  En kapacitetsökning av Göteborgs Central behövs knappast för att ta emot de relativt sett få fjärr- och regiontåg som ankommer och avgår därifrån. Verkligheten är snarare den att Västlänken frigör fyra perrongspår (13-16) vilket krävs för att Jernhuset AB ska kunna bygga sin utopiska höghusoas vid centralen. Det är också kopplingen till att byggnationen är beroende av Västlänken!

  Du skriver; ”Centralen är överbelastad och vi står och stampar”. Det är, handen på hjärtat, inte riktigt, riktigt sant… jag formulerar om. Den borde inte vara det då TrV Samhälle Planering genom beslut 2012-12-21 fastställt att någon kapacitetsbrist inte föreligger på Göteborg C! Jag ska inte lasta dig för att du uppenbart inte känner till nämnda beslut. I vart fall inte på annat sätt än att man varken ska låta sig hänföras av fagert tal eller rätta in sig i ledet när partipiskan snärtar.

  ”Uppgifterna är hämtade mestadels från Trafikverket”. Häri ligger orsaken till mycket av problematiken runt Västlänken. Hur? Nästa gång du pendlar in/ut Göteborg C. ska du följa spår 1 och 2. I det fall du inte ser ett större spårarbete (ny växel) har du INTE heller några vänner på Trafikverket Region Väst! Bortsett från det faktum att TrV Väst då obstruerat myndighetens rekommendationer och därigenom samhällsutvecklingen utnyttjar de dig och dina likar. De drar egenmäktig nytta av ert engagemang för VL på ett, för en svensk myndighet otillbörligt och i övrigt fult sätt. Patrik, här; TRV2011/66694
  Hadé!

  • Roy Solino-Moreno on 31 maj, 2015 at 05:41

  Det är Ok att du propagerar för Västlänken fast du inte behöver lägga en spänn. Det är din rätt, dock måste du i gengäld vara beredd på kritik. Förhoppningsvis en korrekt och konstruktiv kritik något annat är inte schysst! Ett poem som mycket målande och slagfärdigt beskriver känslorna hos majoriteten av göteborgarna. Hadé!
  Till Göteborgs egen 7klöver
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  57 procent
  är verkligen inget skämt.
  Det är ren fakta
  som Göteborgs politiker måste beakta.
  Min egen tröst
  är 175 tusen medborgares röst.
  Trots vårt tydliga besked, om noll bågar
  så vill ni nu komma med ytterligare fem, att ni bara vågar.
  Ni beter er som en sekt
  som inte vill visa medborgarna, respekt.
  Tillsammans är vi motståndare starka
  det kommer att bli skönt vid nästa val, att er ut, sparka.
  Vi vill inte heller bidra till ert monument
  kallad Västlänk.
  Vilka är det ni vill behaga
  med en station i Haga.
  En prognos om 20 tusen som där, av skall kliva
  när detta kommer att visa sig totalt fel, med vem skall ni då kiva.
  Att på ett enda projekt, alla dessa miljarder, sätta sprätt
  ändå inte ens planera in en toalett.
  När budgeten sedan lär spricka
  kom inte till oss skattebetalare med er hicka.
  Att ni med medborgarna icke går i takt
  skapar givetvis politikerförakt.

  Staffan Johansson

  • Alf Fyhrlund on 3 juni, 2015 at 13:46

  Eric Öbo, kan du referera till någon expert som analyserat nyttan med Hagastationen på ett konkret sätt? (Gick inte att svara på ditt inlägg ovan.)

Kommentarer ej tillåtna.