Spricker den blågröna majoriteten i VGR idag?

Håller den blågröna majoriteten ihop idag tro? Regionfullmäktige och beslut om naturbruksskolorna. Majoriteten föreslår att stänga hälften. Dingle, Strömma och Nuntorp. Kvar blir Svenljunga, Sötåsen och Uddetorp. Således kastas en hel regiondel överbord. ”Fyrbodal, delen som blev över”. I alla fall när det gäller naturbruksskolor i Västra Götaland. Jag tror inte att det är en framkomlig väg? Det sliter för mycket på regiontanken. Alla ska bidra och alla ska få nytta.
De övriga partierna i regionfullmäktige vill behålla skolorna, även om det skiljer lite i förslagen.

I eftermiddag blir det debatt i ärendet. Jag tror att majoritetens förslag riskerar att falla, dels med tanke på den regionala balansen och dels på den usla beredningen som har allt annat att önska när det gäller demokrati. Tidplan som ändrats, förslag som inte redovisats i tid, och nämnder som körts över. Kort sagt en uppvisning av hur man inte ska hantera en känslig fråga.

Den blågröna majoriteten hoppas på bifall för sitt förslag i beslutet i eftermiddag. Jag tvivlar, det svajar högst betänkligt. Fattar fullmäktige beslutet i eftermiddag så kommer det surt efter. Då är förtroendekapitalet kraftigt naggat i kanten mellan regionen och kommunerna i Fyrbodal.

Det troligaste beslutet, som alltid när man inte är säker på att man gör rätt, är väl en återremiss. Men vi får se. Får väl återkomma efter dagens beslut.

Gott så
PK

Här kan du läsa Socialdemokraternas förslag

1 kommentar

  1. Nej, det är inte ett lyckat drag. Naturbruksgymnasierna behövs runtom i regionen. Man framhåller låg kvalitet på undervisningen som ett motiv till att stänga 50%. Det tycker jag inte håller i en granskning. Att lägga ner, istället för att kompetensutveckla, känns som en märklig lösning.
    Det är viktigt både här och nu att vi har utbildningsplatser spridda över regionen, men också inför framtiden. Vill vi ha en inhemsk livsmedelsproduktion och en levande landsbygd måste vi också se till att utbilda våra ungdomar till det livet.

    /Monica

Kommentera

Your email address will not be published.