Om spårväxlar och valberedningar!

Mycket märkligt att Trafikverket inte kan klara det strategiska underhållet på en av Sveriges mest trafikerade sträckor. Det är inte utan att ens tålamod prövas. Denna gången handlar det om ett växelfel på tegelbacken i Stockholm. En mycket trafikerad sträcka som passeras när man åker mot Malmö eller Göteborg, eller tvärtom. Hur fan tänker man när man inte har reservdelar till en strategisk växel i lager! Tänker man att den går nog aldrig sönder? Eller tänker man helt enkelt inte alls? Jag vet inte. Men konstaterar att den senaste revisionsrapporten riktar skarp kritik mot just kontrollen av resurserna till underhållet.

Jag har stött på frågeställningen innan. När jag i möte med Trafikverket fick uppgifter om att underhållet på Lysekilsbanan kostar 5 miljoner om året. Detta trots att banan troligen kommer att dömas ut för persontrafik 2016. På frågan om vad pengarna användes till blev svaret bara kort att man inte visste exakt, men banan måste ju bland annat besiktigas!? Detta var innan den senaste revisionsrapporten. Jag kan bara konstatera att den nya rapporten från revisorerna bekräftar mina tankar om att det inte känns som att Trafikverket har kontroll över hur resurserna till underhåll av järnvägen hanteras.

Igår hade vi årsmöte i Arbetarekommunen hemma i Mölndal. Då fick Matti Riukka ta emot Erlandermedaljen. En medalj för lång och trogen tjänst i partiets anda. Man måste innehaft uppdrag i minst 30 års i partiets tjänst för att få medaljen. Det har Matti haft. Jag såg en glad Matti ta emot medaljen. Den är han väl värd. Mitt minne av Matti är en politiker som alltid kunde lägga in mer ved i brasan. Det vill säga att när debatten led mot sitt slut, så släpade Matti alltid in ett nytt vedträd, ett nytt argument eller perspektiv. Sen fortsatte vi ett varv till. Gud vad många diskussioner och debatter vi haft tillsammans. Tack för dom, Matti!

På samma årsmöte fanns ett förslag från styrelsen om att förändra valberedningens sammansättning och se över rutinerna. Det handlar om valberedningen för kommunala, regionala förtroendeuppdrag. Det blev uppenbart att det är en viktig fråga för medlemmarna i partiet. När frågan ställdes vilka som skulle kunna tänka sig att sitta i en sådan arbetsgrupp blev listan lång. Betydligt längre än när vi skulle välja valberedningen för arbetarkommunens styrelse strax innan. Tydligen är valberedningen för de kommunala förtroendeuppdragen viktigare än valberedningen till styrelseuppdragen i partiet? Många känner sig i alla fall kallade. Vi får hoppas att det blir bra när förslaget om ny sammansättning och nya rutiner hamnar på styrelsens bord, och så småningom på kommande årsmöte. Jag vet sen min tid på Brunnsviks Folkhögskola och Folkbildningslinjen att valberedningen har ett av organisationens viktigaste uppdrag. De personer som hamnar i valberedningen måste ha god kännedom om både organisationen och dess medlemmar. Man måste vara uppdaterad, delta på möte och i verksamheten. På det sättet förstår man vad organisationen kräver och man ser också vilka kompetenser som finns i den. Låter enkelt, men är betydligt svårare än det låter. Som så mycket annat här i världen.

Nu ska jag kliva runt lite i tåget och prata med andra partivänner på väg mot SKL: valkongress i Stockholm. Vi börjar i eftermiddag med gruppmöte på hotell Rival. Vill minnas att det är Björn Ulvaeus och Benny Anderssons designhotell. Kan ju vara passande, har hört att Kalle Moraeus är med på tåget:)

Gott så!

PK

Kommentera

Your email address will not be published.