Morsan körde, rökte och körde!

På tåg. På väg mot Stockholm. Ska träffa riksdagsledamöter och en och annan minister från Västsverige. Diskussioner om många saker, inte minst regionutveckling och infrastruktur.

I Mölndal, och i Västra Götalandsregionen, är vi ju engagerade i det som kallas Sverigeförhandlingen. Vars syfte är att bygga höghastighetsbanor för tåg i Sverige. Framförallt mellan Göteborg-Stockholm och Stockholm-Malmö. Målet med Sverigeförhandlingen är att påvisa och skapa ett mervärde av banan för kommunerna i närheten av den. Det för att få medfinansiering från bland annat kommunerna till investeringen i höghastighetsbanan.

Och det låter ju bra. Eller? Jo det kan jag tycka. Men det innebär att medfinansiering förmodligen kommer före mervärdet för kommunerna. Det är så staten jobbar nu för tiden. Det kan man ha synpunkter på. Rimligt?

Det många jag pratat med säger, är något annat. Nämligen att det vore väl bättre att vi underhöll det järnvägsnät vi har och ser till att det fungerar innan vi bygger ett nytt. Det låter också högst rimligt i mina öron.

Ny infrastruktur bygger på att den gamla fungerar. Underhållet av järnvägen är en nyckelfråga. Där saknas resurser. Det måste regeringen klara av om man vill vara trovärdiga hos medborgare och få acceptans för miljardinvesteringar på höghastighetsbanor. Nu pågår redan miljardinvesteringar på järnvägen i Göteborg i form av Västlänken. Det är bra. Den är nödvändig. Och underhållet är lika nödvändigt. Även en ny järnväg blir gammal! Det är en direkt passning till Infrastrukturministern från Göteborg. Inget väggspel, bollande eller trixande. Utan en direkt passning:)

Tågresor är ju mestadels ett nöje med tid för reflektion eller arbete om man så vill. Dessutom i ett så fantastiskt landskap som Sverige har att bjuda på. Rena safarin!

När jag var liten. Då var det bil med mamma och pappa som gällde. Ofta till Linneryd i Småland på somrarna. Fantastisk resa på sitt sätt. Vägarna låg som piskrapp genom skogarna på sina ställen. Morsan körde, rökte, och körde. Lilla ventilfönstret var öppet i bilen. Farsan sov. Vilken trygghet. Min barndom. Sånt kan man glädjas åt och minnas när man åker tåg!

Gott så!
PK

Kommentera

Your email address will not be published.