Kaj Johansson till minne

Kaj var främst aktiv inom Socialdemokraterna, men det är många andra föreningar som har fått ta del av Kajs engagemang genom åren. Unga Örnar, SSU och Verdandi är några av organisationerna inom arbetarrörelsen, men även föreningar som HSB och Mölndals Hembygdsförening har haft förmånen att ha Kaj som aktiv. Men det var politiken som han brann för och gav stor energi och tid till.Kaj startade sitt aktiva engagemang i SSU här i Mölndal. Efter några kortare utflykter till Uppsala och Skövde så var Kaj tillbaka i Mölndal och Socialdemokraterna med full kraft i mitten på 80-talet.

Vi är många som har jobbat nära tillsammans med Kaj genom åren. Jag minns speciellt tiden när Kaj var Arbetarekommunens ordförande, mellan åren 1990 – 2006, och jag hade förmånen att få jobba nära honom. Hans envetna, envisa engagemang, hans stora glädje, smittade av sig på oss som var i hans närhet. Han var outtröttlig när det gällde att ställa upp för partiet och kämpa för solidaritet och rättvisa. Han hade en förmåga att ta på sig uppgifter, både stora och små, och lösa dom, på ibland dom mest makalösa sätt.
Det kändes ofta som att partiet och kamraterna i vår organisation alltid kom i första hand. En framträdande egenskap hos Kaj var hans enorma envishet. Jag brukade säga att ”du är envis som en röd gris” till honom, och då skrattade han bara och sa att det måste man vara om man vill komma nånvart med det man gör.

Förutom i rent politiska frågor så var Kaj var en av dom mest tongivande när det gällde att driva frågan om nya distriktsindelningen för Socialdemokraterna. Han engagerade sig också i att vi skulle ha en Socialdemokratisk tidning i Göteborgsområdet. Distriktsindelningen tog över 12 år! Vem som helst skulle tröttna eller lacka ur efter halva tiden. Men inte Kaj! Nu har vi tidningen Ny Tid, Göteborgsområdet, och partidistrikten har fått nya gränser. Bättre och effektivare. Ett gott bevis på han envishet och engagemang.

Under den tid som Kaj var ordförande för Socialdemokraterna i Mölndal så talades vi vid i stort sett varje kväll. Vi pratade om hur partiets verksamhet skulle förbättras. Vi provade tankar och ideér på varandra. Det blev stundtals rena ”partiterapin” i dom där samtalen. Det har vi skrattat åt många gånger. Självklart pratade vi om svåra och tunga saker också, och det var alltid Kaj som kom med uppmuntrande ord och knuffade ”kärran” framåt.
Kaj var kanske inte den stora politiska agitatorn som stod i talarstolar och på scener, men han var de små samtalens mästare. Överallt och när som helst så kunde man se Kaj stående eller sittande i samtal med någon. Det kunde vara vem som helst. Han hade tid för alla, tid att lyssna. Tid att ge kloka råd, och fram för allt tid att prata om det han älskade – politik!

Vi är många som kommer att sakna Kaj och hans enorma engagemang, hans iver att komma framåt och hans bullrande skratt.
Jag har många gånger tänkt på en rad ur Dan Andersson ”Heldagskväll i timmerkojan” som passar så bra in på Kaj.
”Och Vargfors-Fredrik, du skrattande man, som vill alla uslingar väl”
Precis sån var Kaj, en glad skrattande man som ville alla väl! Jag kommer att minnas honom som en fantastisk människa och fin kamrat!
Nu har Kajs röst tystnat, samtalen med honom är över. Jag är tacksam och lyckliga att Kaj var engagerad i samma rörelse som jag och att jag fick ha honom som vän under den tid han fanns här ibland oss. Jag har många ljusa minnen att bevara i mitt hjärta!

Kaj Johansson blev 77 år och sörjs närmast av hustru två barn och barnbarn.

Kommentera

Your email address will not be published.