Jag skrev på! Nu säljs centrumhusen!

Jag skrev på! Jag tyckte att det var lika bra. Allt var ju förberett och framtaget. Förhandlat och klart liksom. Jag satte min namnteckning på dom tre avtalen. Fyra underskrifter på varje. Nu är husen sålda. Äntligen startar ett nytt kapitel i Mölndals historia. Ibland känns underskrifter extra viktiga. Det här var en av de gånger. Tänkte ju dessutom jag skulle behållt pennan som ett litet minne, men se de gick inte. Fler var på väg för att skriva på. Och de arkivbeständiga kulspetspennorna är inget man slösar med. Jag är glad ändå.

Processen med ett nytt centrum började 2002, över 12 års sen, eller 3 mandatperioder sen. När dåvarande Kommunstyrelsen ordförande, Bengt Odlöw, satt i cafeterian och tyckte vi skulle bygga ett höghus i centrum. Nåt som sticker ut, sa han. Då startade en lång resa mot ett nytt centrum. Något som växt från ett höghus till en hel innerstad. Den resan har förändrat synen på Mölndals utveckling för oss som varit med. Från att bara vilja bygga en shoppinggalleria till att bygga en helt ny innerstad. Förutsättningarna har naturligtvis förändrats också. Dom gör det på tolv år!

Nu är vi framme vi beslut i fullmäktige. Detaljplanerna är framme. Avtal är klara. Fastighetsförsäljningarna är genomförda. Nu ska det byggas…om inte något inträffar! Man ska aldrig säga aldrig. Det finns fortfarande möjlighet att få grus i maskineriet, även om det inte är mycket som talar för det.

För mig som infödd Mölndalsbo är det fantastiskt att få vara en av dom som fått sätta namnteckning under några av dokumenten som innebär att vi nu utvecklar och förändrar vår stad till det bättre. (Det är ju i egenskap av vice ordförande i korncernbolaget Kvarnfallet jag fick den äran, om nu någon undrade.)

För jag minns förra gången vi utvecklade vårt centrum, runt 1977. Vilken fantastisk utveckling vi fick då. Jag kan fortfarande minnas när vi cyklade från Ryet ner till Nya Mölndals centrum. Över den nya bron. Ner för rampen som låg där torghandeln fram tills nu hållit till. Där ställde vi cyklarna och gick in på Ponte Vecchio och köpte Calzone. Mölndal hade fått sin första pizzeria. Calzone tog vi på pakethållaren och trampa hem till Ryet igen. Denna procedur upprepades många gånger. Det var stort för oss då. Vi var tonåringar då. Pizzan förändrade vår matkultur, den öppnade våra ögon. Den gav oss en doft av internationell matkultur. Vi som vant oss vid korvdoften från Ahls gatukök på Gamla Torget.

Jag undrar vad den nya innerstaden bär med sig för nyheter till Mölndalsborna. Jag vågar inte gissa. Men jag längtar efter att få uppleva det.

Idag är det härligt fredag. Även om våren vägrar! Regn och grått. Får piffa upp det med lite musik. Har lite ledigt dessutom. Ska passa på att förbereda trädgården lite för våren. Hösten har liksom lagt beslag på den genom att muta in stora områden med löv. Får räfsa bort dom och tänka på framtiden.

Gott så
PK

Kommentera

Your email address will not be published.