Jag sa att hon var som en vattenkanon!

Jag drämde till med beröm idag. I min debut i talarstolen i regionfullmäktige. Tyckte det var på sin plats. Energiska, engagerade människor behöver uppmuntras. Vi gör det för sällan. Speciellt i budgetdebatter. Då brukar det handla om vilka pengar motståndarna inte satsar, eller vilka pengar vi satsar fel. Men jag var inte på det humöret. Ville betona samverkan och samförstånd, Speciellt i en sån fråga som regionutveckling som det gällde i det här fallet.

Jag sa helt enkelt att den miljöpartistiske ordföranden i Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland, Birgitta Losman, påminner om en vattenkanon. Full av kraft och energi. Det gäller att inte stå i vägen. Utan istället stå vid sidan, eller bakom henne, för att vara med och rikta strålen åt rätt håll. Det är det samverkan och ett maximalt uttag av resurser handlar om. Jag tror hon tog det bra!

Budgetdebatten i regionfullmäktige är speciell och lång. Två dagar. Minst! Det blev en besvikelse när debatten om kollektivtrafik avslutades med tråkig pajkastning där motpoler på magneterna debatterar med varandra.

– Du vill ju inte svara på min fråga?
– Men du svarar ju inte på min trots att jag svarat på din!
– Det har du väl inte, men jag förstår. Du har inga svar!
– Du har ju fått svar, det är ju jag som inte fått något svar från dig?!

Så jävla trist. Så meningslöst. Det är precis den typen av retorik man kan komma undan med samarbete och samverkan över parti- och blockgränser. Dialog, inte debatt!
149 ledamöter. Ett hus i Vänersborg. Miljarder att fördela.

Nåja regionfullmäktige delade ut ett kulturpris också.
Det gick till Erik Hemmendorf och Ruben Östlund, båda verksamma i Göteborg, med motiveringen; juryn på filmfestivalen i Cannes har redan konstaterat det: att filmerna från Plattform produktion i Göteborg kastar un certain regard, en särskild blick på det vi kallar vardag. På mikrosekunderna då det vanliga övergår i absurditet och omöjlig återvändsgränd. Producenten Erik Hemmendorff och regissören Ruben Östlund mejslar fram historierna i produktivt samarbete – ett lagarbete som gör dem till de mest egensinniga aktörerna i svensk film och som man nog bör skylla på om svenska folket efter den senaste filmen helt slutar att använda eltandborstar!

Nu fortsätter debatten. Nu blir det miljödebatt. Och efter den så återgår vi till sjukvårdsdebatten som vi inte hann med igår. Och så rullar det på. Vi har dock inte fler pengar att fördela efter debatten. Utan precis lika mycket som när vi startade. Undantaget politiskt arbete för två dagar för 149 personer i ett hus i Vänersborg.

Gott så!
PK

Kommentera

Your email address will not be published.