Höghastighetståg! Till vilken nytta?

Fick åka och möta sommaren. Den är på väg. Mötte den i Köpenhamn. Kanske lite kylslaget. Men definitivt sommar på gång. Kände det direkt när jag steg av tåget på hovedbanegården. Och den är påväg norrut.

Har varit på möte i Köpenhamns Rådhus. Vackert, men inte lika vackert som Stockholm eller Oslo, men vackert. Tycker att Stockholm är etta och Oslo tvåa på den listan, även om det är en knapp seger för Stockholm när det gäller nordens vackraste rådhus.

Möte handlade om infrastruktur, fram för allt järnvägar. Diskuterade även Sverigeförhandlingen och höghastighetsbanor. Järnvägar där tågen går med 320 kilometer i timmen. Det är inne nu. Oerhört populärt faktiskt. Sverigeförhandlingen innebär att regeringens förhandlare åker runt bland kommunerna och bjuder in till förhandling om höghastighetsbana mellan Stockholm – Malmö, Stockholm – Göteborg. Och när regeringens förhandlare säger hoppa, så hoppar kommunerna. Nu pratar alla höghastighetståg, nyttoberäkningar, bostadsbebyggelse.

Det påstås att höghastighetsbanor skapar nyttor som kommer kommunerna till del. Vilket innebär att dom bör vara med och finansiera dessa. Inte minst så ökar intresset för att bygga bostäder menar Sverigeförhandlarna.

Skulle gärna vilja se det i praktiken först. Teorin blir svår för mig. Speciellt när jag åker tåget från Göteborg till Malmö och ser massor med yta där det skulle kunna vara bostäder. Nära järnvägen, nära havet, nära naturen. Men jag ser inga byggkranar. Och jag tror inte att det beror på hastigheten på tågen. Jag tror att det är helt andra mekanismer än höghastighetsbanor som får människor att vilja bosätta sig på en plats. Jag tror helt enkelt att Sverigeförhandlingen, det som en gång hette Sverigepaketet, som lanserades i Almedalen av Alliansregeringen för att visa handlingskraft och bli ett inspel i valrörelsen, är feltänkt.

Jag tycker det är bra med höghastighetsbanor, men jag är tveksam till tillvägagångssättet. Dessutom tycker jag att kommunerna ska vara med och finansiera den är krystad.

Gott så!
PK

Kommentera

Your email address will not be published.