Härifrån vill jag aldrig fly!

Var i Norge igår. Närmare bestämt Moss. Jernbaneforum öst hade möte. Var där för att berätta hur Västra Götalandsregionen och Regionutvecklingsnämnden jobbar med det som kallas ”Missing Link”, det vill säga dubbelspår mellan Halden och Öxnered. Det gick bra!
Åkte bil, vilket kanske är beviset på att dubbelspåret behövs. Bilresa start 05.45, E6, fin motorväg hela vägen, 22 spänn för Svinesundsbron. Totalt 2 timmar och 20 minuter. Tåg skulle innebära start före kl.04.00 och ta närmare 4 timmar. Dessutom går det bara 4 tåg om dagen. Där har ni ett av skälen till att ”Missing Link” behövs. Sen finns det en massa andra goda skäl också, godstrafik, miljö med mera.

I fredags eftermiddag åkte jag med hustrun och besökte en av kommunens förskolor som nu öppnas som tillfällig sovsal för ensamkommande flyktingbarn. Pratade med personalen som väntade på barnen, flyktingarna. Fantastiskt. Vilken empati! Sätt er in i barnens situation. En helvetes resa från krig till främmande land, främmande människor, främmande språk, ingen kontakt, eller möjlighet att prata med mamma och pappa eller farmor och farfar, släktingar. Främmande och konstig mat, mellanmjölk! Trots det är det MYCKET bättre, säkrare, och tryggare för barnen här än från de krigshärdar de flytt ifrån.
Fy fan! Jag är glad över att jag aldrig behövt fly! Inte än! Tacksam för det, tacksam för min trygghet. Känns självklart att kunna hjälpa, eller ställa upp, även om det bara är lite. Bara visa de som jobbar med detta uppskattning. Beundrar de som jobbar med att göra livet drägligare och bättre, för flyktingbarnen, för alla!

I veckan som gick fick jag besök av en gammal bekant som ville se Mölndal. Sånt går jag igång på. Jag kunde hållit på i flera dagar, men fick nöja mig med ett par timmar. Bara skrapa lite på ytan. Han var intresserad av hur staden utvecklas, var vi bygger, hur vi bygger, vilken service som finns, kollektivtrafik, framtidsplaner, allt! Som sagt, jag kunde hållit på i flera dagar. Jag är stolt över Mölndal och den utvecklingen som sker här. Jag känner till varenda liten sten. Min historia finns här. Jag är uppväxt här. Här har jag träffat min stora kärlek. Här har mina barn fötts, här har mina släktingar levt. Här ligger dom begravda. Här finns många av mina vänner. Här är jag trygg!

Härifrån vill jag inte fly, aldrig någonsin! Bara om jag måste! Då vill jag bli mottagen någon annanstans, av snälla människor, där jag kan bli trygg!

Gott så!
PK

Kommentera

Your email address will not be published.