Förnya går före bevara, eller?

Det är måndag morgon. Däremot känns inte huvudet så tungt som i visan. Detta trots distriktskongress, födelsedagsfirande och våffelfest. Med andra en helg fylld av full fart.

De närmsta åren ska vi politiker i Mölndals stad fatta flera beslut om att utveckla det gamla Papyrusområdet, som nu kallas Forsåkersområdet. Det gamla ska ge plats för nya bostäder och verksamheter!

Det finns en konflikt hos de som vill bevara och de som vill utveckla. Inte så att det handlar om antingen eller. Men det handlar om graden av förnyelse eller bevarande, om man hellre ser det ur det perspektivet.

Det finns ett tryck av förändring som hålls tillbaks av ett tryck av bevarande. Det blir tydligt när man närmar sig beslutspunkter. Kanske är det alldeles speciellt när det handlar om vilkka byggnader. Vet inte om systemförändringar ger lika mycket uppståndelse?

Jag kommer i slutet av april att bli vald till ordförande i det bolag som utvecklar Forsåkersområdet, Mölndala Fastighets AB. För min del är det självklart att följa de planer som Kommunstyrelsen i Mölndal beslutat om. Både när det gäller rivningar, program och strukturplaner.

Personligen tillhör jag en av dom som ser utvecklingen av området som större än bevarandet. Det vill säga att jag tycker att många av de byggnader som finns på området behöver rivas för att ge plats åt en ny modern stadsdel. Kanske till och med fler än de som är utpekade att bevaras idag.

Självklart ska vi bevara byggnader ur ett industrihistoriskt värde. Det är vår skyldighet mot våra barn och mot historien. Precis som vi är skyldiga att ge våra barn och barnbarn en modern stadsdel.

Jag får säkert anledning att återkomma till detta framöver. Jag gissar att det kommer bli ett antal debatter, insändare, medborgarmöten om hur området ska utvecklas. Det är väl kanske också på det sättet vi hittar svaret på frågan om hur mycket, eller lite, som ska bevaras.

Gott så!

PK

Kommentera

Your email address will not be published.