Budgetdebatt i Mölndal med drill och raljans!

Ösregn. Kan inte tänka mig bättre väder för budgetfullmäktige i Mölndals Stadshus. Denna pompösa byggnad, liknande något från sovjettiden. Fyra budgetförslag att ta ställning till. Ett från Majoritet Mölndal och ett från Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet vardera. Inget mer! Thats it!

Jag hade förväntat mig ytterligare ett. Jag väntade på att få se Sverigedemokraternas budgetförslag. Men icke! Jag tror det är för 13:e året i rad som dom sitter i fullmäktige och inte lämnar ett budgetförslag. Det dokument som visar inriktningen i politiken och hur man vill styra. Intet! Tomt! Jaja, vi får klara oss utan det i år också!

Det startar lite försiktigt med att det mesta går åt helvete. Tekniskt sett i alla fall. Projektorer funkar inte, vi ser inte vem som begär ordet, eller vem som röstar på vad vid en votering, cafeterian stängd. Det är nästan som att sitta fast i en snöstorm. Nästan lite på undantag. Ni känner säkert igen det. Men det kommer igång så småningom. Man anpassar sig. Går tillbaka till det gamla. Som om tiden stått still, i alla fall sen 2013 då vi fick voteringsanläggningen.

Mötet rullar igång med lite meddelanden och revisionsrapporter. Det är inte förrän vi kommer till energiplanen det blir lite debatt. Ulrika Frick (MP) från Majoritet Mölndal går upp först och, tror jag, tar lite udden av Hans Bergfelt (M) som hade laddat för att slunga lite i debatten med ingången om att det är mer fokus på miljö än på energi. Kändes lite som han kom av sig. Debatten blev ändå en stund. Att påstå att det som står om att minska bilåkandet för medborgarna i energiplanen är ett skall krav och inte en målsättning är bara trams! Tråkigt att Hans Bergfelt (M) ständigt blir raljant när det handlar om miljöfrågor. Det är viktiga frågor. För mig, mina ungar, mina barnbarn och alla andra. Alldeles för viktiga för att flamsa bort ifrån taburetten i Mölndals Stadshus!

Budgetdebatten startade först efter fikat! Debattrunda i partiernas storleksordning. Marie Östh Karlsson (S) pratade om Majoritet Mölndals budgetförslag. Hans Bergfelt (M) pratade mest om ”sin” skattesänkning och om det han tyckte var regeringens tillkortakommanden. Han talade som vanligt mest om pengar. Väldigt lite om mål och verksamhet. I alla fall ända tills han kom till den del i mål och indikatorer som Majoritet Mölndal lagt till och som inte överensstämde med Hans Bergfelts syn. Hans Bergfelt (M) vill helt enkelt att man ska vara överens om mål och indikatorer. Detta trots att han flamsar bort miljöfrågor, sociala frågor, Fairtrade med mera. Skulle inte tro det! Det blev som vanligt en uppvisning i raljans. Låt oss lämna det därhän!

Det skiljer inte så mycket mellan budgetförslagen, förutom Moderaternas som väljer att sänka skatten. Folkpartiet toppar på skolan, ger något mer än Majoriteten, men i övrigt är det ganska lika. MEN, det skiljer i synen på verksamheten. Den nya majoriteten lägger mer krut på verksamhetsutveckling och kvalitetsutveckling. Det skiljer också i synen på om verksamheten ska vara i egen regi eller extern regi. Märkligt att det för både Folkpartiet och Moderaterna är extern till varje pris som gäller. Ingen reflektion över kvalitén, eller vad det kan leda till i förlängningen med den egna verksamheten.

Sverigedemokraterna lät meddela att man inte kommer lägga en budget denna gång heller. För första gången på länge var man uppe i talarstolen. Det gick sådär. Tillsägelse från ordföranden efter personligt påhopp. Dessutom pratade man om ”politiker”, som om man själv inte tillhör den skaran? Låt mig då förklara att politiker är man om man står i talarstolen i fullmäktige, politiker är man om man är invald i fullmäktige. Om nu någon skulle ha missat det! Och det är Sverigedemokraterna! Märkligt att dom inte tar chansen och lägger ett budgetförslag baserat på sin politik?

Budgetbeslutet gick som väntat. Majoritet Mölndals budget gick igenom. Utan votering! Nu väntar midsommar. Budgetdebatten kom nära i år. Kan nästan ses som ett ”kosläpp” inför midsommar. Fullmäktiges ordförande klubbade av strax innan tio. nittiotalet ledamöter och ersättare rusade ut till midsommarsill. Fantastiskt!

Gott så.
PK

Här kan du läsa om Majoritet Mölndals budgetförslag!

Kommentera

Your email address will not be published.