Boostad av kongress. Nerplockad av biljettkontrollanter

Tillbaks efter Socialdemokraternas 28:e partikongress. Den hölls i Västerås. Det är en härlig boost att få åka på partikongress. Att prata framtid, problemlösningar och utmaningar, med partikamrater är fantastiskt roligt.

Så kommer man hem, kastar sig i soffan. Tar det lugnt. Tittar på SVT Agenda och ser sin hjälte fladdra förbi. Man går lite som på moln.

Men jag blir abrupt nerplockad när jag får se en film via Aftonbladet om några biljettkontrollanter från Västtrafik som har satt handfängsel på en busschafför som var på väg hem från jobbet.

Vad fan är det frågan om? Vad är det busschuffören har gjort. Åkt utan färdbevis? Det är ju inte ens fastställt om han faktiskt inte har rätt att åka till och från sin arbetsplats i tjänsteuniform utan färdbevis? Därom tvistar ju fortfarande bussbolaget och Västtrafik.

Men om det nu inte är tillåtet? Vad i helvete gör handbojorna på busschaffören?  Det är ju en åtgärd som definitivt inte står i proportion till ”brottet”. Att dom sen gapar på honom, säger till honom att han är dum i huvudet när han ligger ner på marken, gör det bara ännu värre. Dom avrundar med att att en vakt kommer fram till honom och skriker; Vill du behålla ditt jobb?

Som om en vakt skulle kunna avgöra om en annan människa ska få behålla sitt jobb?

Man kan inte annat än häpna. Jag blir så trött på dessa människor som tror sig ha rätt att kränka andra bara för att dom har en uniform på sig. Blir inte klok på vad det är som händer med dessa människor när dom får sin uniform på sig, men jag gillar det inte.

Det här måste Västtrafik ta tag i. Det kommer att skita ner Västtrafiks rykte. Busschauffören ska ha en ursäkt.

Kan konstatera att det är en milsvid skillnad mellan dessa ”vakter” och de vakter jag hade anledning att träffa på i helgen. Oerhört professionella. Trevliga, hjälpsamma. Kom någon för nära, eller var på en plats man inte skulle vara, så blev man hänvisad rätt, eller stoppad med en bra förklaring. Så jobbar SÄPO:s livvaktsskydd. Det är en jäkla tur att den svenska regeringen inte är försedda med livvaktsskydd a´ la biljettkontroll.

Imorgon är det regionstyrelse igen. Då får jag byta fokus från rikspolitik till regionpolitik.

Gott så
PK